Taimse toidu tarbimise mõju kolesteroolile
Kolesterooliks nimetatakse veres leiduvat vahajat ainet ehk rahvakeeli vererasva, mis on oluline rakkude ehitamiseks, D-vitamiini …
Kolesterooliks nimetatakse veres leiduvat vahajat ainet ehk rahvakeeli vererasva, mis on oluline rakkude ehitamiseks, D-vitamiini …
Üleriigiline kampaania Taimne Teisipäev selgitas juba viiendat korda välja aasta parimad taimsed tooted Eesti kaubanduses. …
Sel aastal tähistab kümnendat sünnipäeva jaanuaris asetleidev taimse toidu väljakutse vegaanuar, inglise keeles Veganuary. Esialgu …
Jõuluaeg on tänulikkuse, rahu ja andmise aeg. Pered ja sõpruskonnad kogunevad jõululaudade ümber, et mõnusalt …
Ühendkuningriigis on liha tarbimine viimase kümnendiga langenud 14%. Eelmisel aastal tarbisid britid inimese kohta vähem …
31. oktoobril toimub Tallinnas Swissotelis juba viiendat korda rahvusvaheline toiduinnovatsiooni konverents Food Innovation Summit. Sel …
Kui te imestate, miks terve maailm veel ei naudi innukalt taimseid, planeeti säästvaid toiduaineid, siis …
Teadlased, kes nõustavad Euroopa Komisjoni toidu ja põllumajanduspoliitika küsimustes, soovitavad Eurooplastel tarbida võimalikult vähe loomset …
Kui palju kasvuhoonegaase toodab lihatööstus tegelikult? Kui kuuleme süsihappegaasist ja teistest kasvuhoonegaasidest, siis paljud inimesed …
Kas teadsid, et aasta parima taimse toote konkursi võitis sel aastal Deary taimne kohuke ehk …
Täna avaldas kampaania Taimne Teisipäev aasta parima toote konkursi tulemused. Konkursi hääletuses osales mitu tuhat …
Taimne Teisipäev käis ühel ilusal esmaspäeva õhtul külas Trip Cafe restoranis, et sukelduda uute põnevate …
Taimne Teisipäev korraldab juba neljandat aastat suurejoonelist rahvahääletust, et selgitada välja eestlaste lemmik taimne toode …
Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust selgus, et iga neljas eestlane vähendab lihatarbimist. Samas ei ole …
29. novembril Postimehes ilmunud Maaülikooli teaduri Kristi Kerneri artiklis liha tarbimise kohta rõhutas ta, et …
25. oktoobril toimub Tallinnas Swissotelis juba neljandat korda rahvusvaheline toiduinnovatsiooni konverents Food Innovation Summit.Konverentsi peaesinejad …
Taimne toit võidab aina rohkemate eestlaste südameid ning eriti jõuliselt tulevad selle vooluga kaasa pealinna …
Tihti arvatakse, et taimse toidu eelistamisega ei saa keha kõiki toitaineid kätte, eriti tekitab see …
Üha rohkem inimesi on otsustanud oma toidulauale lisada taimseid toite, mis sisaldavad palju puuvilju, köögivilju, …
Võtame tööle vabatahtlike koordinaatori ja fundraiseri. Mõlemad positsioonid on täistööajaga ja eelistatult Tallinnas. Tööle asumine …
Enam kui pooled Saksamaa elanikud vähendasid eelmisel aastal oma lihatarbimist. Ligi kolmandik sakslastest plaanib järgmise kuue kuu jooksul ka oma piimatoodete tarbimist vähendada, tuleneb värsketest Smart Protein projekti andmetest.
Rahvatervise kampaania Taimne Teisipäev valib juba kolmandat aastat poelettidelt parimat taimset toodet. Rahvahääletuse tulemusel osutus …
Taimse toidu eksperdid algatusest Taimne Teisipäev korraldavad juba kolmandat aastat suurejoonelist rahvahääletust, et selgitada välja …
Taimne Teisipäev käis külas La Tabla restoranis, et proovida kodumaise Thormi pihviga valmistatud takosid ja …
Punase ja töödeldud liha tarbimise kasv, mis kajastub ka kaubanduses, on aastatel 2016–18 põhjustanud 10 …
Oktoobri alguses käisid Taimse Teisipäeva esindajad Sofia ja Triin Saksamaal Anuga toidumessil, kus saavad kokku …
Taani valitsus otsustas uudse toidu- ja põllumajandusvaldkonna kliimakokkuleppe valguses suunata 1,25 miljardit krooni (168 miljonit …
Uuring näitab, et viimase kümnendi jooksul on Ühendkuningriigis (ÜK) lihatarbimine vähenenud lausa 17%. Samas leiavad …
Tartu Ülikooli Kliinikumi kohvik pakub igapäevaselt oma menüüs mitmeid taimseid valikuid. Kuigi töötajate ja haiglakülastajate …
Berliini ülikooli üliõpilasi toitlustavad 34 sööklat pakuvad neljal päeval nädalas ainult ühte lihavõimalust. Berliini ülikoolide …
Artikkel on avaldatud Müürilehe septembrikuises numbris 2021. aastal. Koolitoit on teema, mis kütab enim kirgi …
Tervise- ja toitumisteadlased on aastaid häirekella löönud, nentides, et Eesti elanike toidulaud on tasakaalust väljas. Mõned statistilised näitajad selle ilmestamiseks: vaid kolmandik Eesti elanikest tarbib piisavalt köögi- ja puuvilju; teraviljatooteid võiks keskmise inimese toidulauale jõuda senisest poole rohkem.
Eelmisel nädalal avaldatud värske raporti kohaselt on seis kliimasoojenemisega kriitiline ning kiired sammud vajalikud, et peatada kasv kõrgemate temperatuurideni. Teadlaste hinnangul soojeneb kliima 2030. aastate alguseks 1,5 kraadi, kuid suurema temperatuuritõusu ära hoidmiseks vajame kiiret tegutsemist ja harjumuste keskkonnasõbralikumaks muutmist.
Tänavu oktoobris alustas Kliimaväljakutse, mis soovib tõmmata tähelepanu meie toiduvalikute ning keskkonna seostele. Väljakutse eestvedajad …
Riigikogu liige Raimond Kaljulaid on suur taimse toidu ning aasiapäraste toitude austaja. Sel kuul sai …
Kes meist ei oleks otsustanud, et nii, mulle aitab, alates homsest söön ma tervislikult, ei …
Mis motiveerib inimesi proovima 22 päeva järjest täiesti taimselt toituda? Just selles seisneb Eestit haaranud …
Taimse Teisipäeva avaliku sektori koostöö juht Karin otsustas oma sellesuvise puhkuse veeta Tartus taimseid maitseid …
Oled Sa kunagi end tabanud mõttelt või kuulnud kedagi mõistatamas, kas taimne toitumine võiks sobida …
Keskkonnaministeerium annab igal aastal välja keskkonnasõbraliku haridustegevuse eest tunnustust “Keskkonnakäpp”. Taimne Teisipäev algatas 2020. aastal …
Samal ajal kui poed tellivad harjumuspäraselt jaanide eel suures koguses lihatooteid, võtab iga aasta aina enam inimesi vastu otsuse veeta jaanipäev taimset toitu ja lihaalternatiive eelistades.
Santa Maria on juhtiv maitseainete ja eksootiliste, maailmaköögist inspireeritud toidukontseptsioonidega tegelev ettevõte. Oma südameasjaks on nad võtnud jätkusuutliku toidu tootmise ja toidukultuuri edendamise, seejuures maitses ja kvaliteedis järeleandmisi tegemata.
Kas mõtled juba, mida poest õhtusöögi tarbeks osta? Tutvustame Sulle meie veebruaris toimunud Aasta Parima …
Taimse Teisipäeva tellitud Kantar Emori uuringust selgus, et 85% Eesti noortest toetab ühe taimse koolilõuna pakkumist nädalas. Selle eesmärk on tasakaalustada meie toidulauda ning ennetada terviseprobleeme. Uuring viidi läbi märtsis 2021.
Ülestõusmispühade ajal on tavaks teha erinevaid toite munadest ja kohupiimast. Oled Sa aga proovinud täiesti …
Tegin taimse toiduga tutvust peaaegu 6 aastat tagasi, kui otsustasin ühe kuu jooksul ainult taimselt toituda. Olles selle otsuse vastu võtnud, algas suurem ettevalmistus menüü koostamiseks. Igaks nädalaks tegin menüü selliselt, et õhtuti ei korranud ühtegi rooga terve kuu jooksul.
Rahvatervise kampaania Taimne Teisipäev korraldas äsja konkursi 2021. aasta parima taimse toote väljaselgitamiseks. Kui eelmisel …
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK) ja Taimse Teisipäeva kampaania on pannud seljad kokku, et pakkuda toidusektori ettevõtetele kvaliteetset tuge taimsete toodete väljatöötamisel ja turundamisel.
Kujuta ette, et laual on 9 taldrikutäit hõrku pastat. Üks õnnelik saab süüa, 8 portsjonit lähevad aga otse prügikasti. Tundub ebamõistlik? Selliselt on aga üles ehitatud meie praegune toidusüsteem.
Mitmed uuringud näitavad, et Eesti kooliõpilaste toidulaud on tasakaalustamata – süüakse liiga vähe köögi- ja puuvilju, teravilju ning pähkleid-seemneid. Kampaania Taimne Teisipäev on loonud programmi, et koostöös haridusasutustega aidata õpilastel tervislikumalt toituda. Programmiga liitunud koolides pakutakse õpilastele kord nädalas taimset koolilõunat. Taimse Teisipäeva kooliprogrammiga on liitunud juba 30 kooli üle Eesti.
Taimne toit on väga mitmekesine, maitsev ja toitev. Tänu olemasolevatele liha alternatiividele on võimalik ka …
Taimse Teisipäeva tellitud Kantar Emori uuringust selgus, et 40% eestlastest vähendab lihatarbimist. Uuring viidi läbi septembris …
Prantsusmaa on riik, kust on pärit mitmed klassikalised road ja hõrgud delikatessid nagu boeuf bourguignon, coq au vin ja foie gras. Hiljuti lisandus aga maailma toidukultuuri juhtriigi kaardile esimene Michelini tärniga pärjatud taimetoitu pakkuv restoran.
Taimse toidu ekspertgrupp Taimne Teisipäev korraldab juba teist aastat järjest hääletust, et selgitada välja eestlaste 2021. aasta lemmik taimne toode. Hääletusest on oodatud osa võtma kõik huvilised ning tulemused selguvad juba veebruari lõpus.
Aldur Soosalu nimi toidugurmaanidele ilmselt pikemat tutvustust ei vaja — tegemist on Restoran Ö sous-chef’iga, kes lisaks toimetab peakokana ka restoranis Kaks Kokka. Kuna tegemist on suure taimetoidu austajaga, ei pidanud Aldur pikalt mõtlema, et anda oma jah-sõna Chefs for Change kampaaniaga liitumise kohta. Taimne Teisipäev uuribki nüüd tunnustatud köögivõlurilt, millisena näeb tema taimse toidu tulevikku.
Taimse Teisipäeva Taimetoidu Väljakutse sai alguse 2019. aasta oktoobris ning esimese aasta jooksul on sellest …
Kas oled juba mõelnud, mis on sinu uusaastalubadus? Oma valiku tegemisel tasub arvesse võtta, et …
2020 oli taimse toidu sektori jaoks määrav aasta. Vaatamata pandeemia põhjustatud ebakindlusele tõusis tarbijate nõudlus, …
Kui suhkrud ja õlid välja arvata, sisaldavad kõik taimsed toiduained valke. Suurima valgusisaldusega on kaunviljad, …
Roman Zaštšerinski on kuulus tippkokk ja ettevõtja. Ta on restoranide Moon, Kolm Sibulat ning Mantel …
Kaltsiumi vajalikkusest inimorganismile teame vist küll kõik. See mineraalaine hoolitseb selle eest, et luud ja …
Ligikaudu kolmandik kogu maailmas toodetud toidust raisatakse või jäetakse kasutamata. Raisatakse igal tootmis- ja tarneahela …
Eesti tippkokad Aldur Soosalu, Roman Zaštšerinski, Cätlyn Priks, Alar Aksalu ja Mikk Valtna on tuntud …
Lihavabad pihvid on viimasel ajal kõrgendatud tähelepanu all. Tihtipeale toodavad neid ettevõtted, kes keskenduvadki vaid …
Kas tead, kui palju tohib ühes päevas liha süüa? Või kuidas võib tervist mõjutada lihaga …
7. oktoobril toimus Taimse Teisipäeva korraldatud Food Innovation Summit, mis on Põhja-Euroopa suurim taimetoidukonverents ning …
23. oktoobril hääletasid Euroopa Parlamendi saadikud selle poolt, et taimsete lihatoodete nimetustes saab ka edaspidi …
7. oktoobril leidis aset Põhjamaade suurim toiduinnovatsiooni ja taimse toidu konverents Food Innovation Summit, mille …
Nii mõnedki maailmakuulsad sportlased – alates tennisekuninganna Venus Williamsist kuni F1 maailmameistri Lewis Hamiltonini – …
Foto allikas: UnileverUnileveri looja lihaarmastus muutus liha alternatiivide armastuseks Unilever on rahvusvaheliselt tuntud korporatsioon, mis …
Kui otsid harjumuspärastele maitsetele vaheldust ja soovid kogeda, kui suurepärane võib olla taimne kokakunst, siis …
Suure tõenäosusega saab Memphis Meats’ist esimene ettevõtte, mis toob turule kultiveeritud liha. Hetkel on tootmisprotsessis …
Energilisuse säilitamiseks Tihti võime peale lihasöömist tunda ennast raskelt. See tuleb sellest, et loomset proteiini …
Kikerhernestest valmistatud kreemjas ja valgurikas hummus on niivõrd armastatud toit, et sellele on pühendatud lausa …
Oad ja teised kaunviljad on imeliselt toitvad, sisaldades rohkelt taimseid valke, kiudaineid, erinevaid vitamiine ja …
Me kõik teame, et liigne suhkur on tervisele kahjulik. Mis on aga muud levinud vead, …
Peet, täpsemalt punapeet, on üks levinumaid köögivilju meie söögilaual. Peet on kõrge vitamiini- ja mineraalainete …
Lihaalternatiivid on tänapäeval päris lihale hämmastavalt sarnased. Sageli kaheldakse aga selles, kas need ikka on …
Taimse Teisipäeva tähistamine on lühikese ajaga palju kõlapinda saavutanud ning tänu programmiga liitunud restoranidele on …
Raud on organismile elutähtis mineraalaine, mille suurim roll kehas on hapniku sidumine kopsudest ning transportimine …
Ülemaailmse investorite võrgustiku FAIRR raportist selgus, et 40% maailma suurimatest toidusektori ettevõtetest on otsustanud luua …
Vaid 12 kuud peale oma debüüti Ameerika aktsiaturgudel on alternatiivse liha ettevõte Beyond Meat oma …
Supertoidud on viimasel ajal väga populaarseks saanud ning pea iga uut võõramaist marja, puuvilja või …
Lähituleviku prioriteediks maailma haaranud COVID-19-kriisi lahendamisel on mõistagi vaktsiini väljatöötamine. Pikemas plaanis tuleb aga leida …
Ühendkuningriigis on lubatud vastu võtta olulised muudatused avaliku sektori asutuste – haiglate, hooldekodude ja koolide …
Kuigi südamehaigused on ühed peamised surma põhjustajad, ei pööra inimesed sellele tõvele piisavalt tähelepanu. Õnneks …
Uued tehnoloogiad ja ka arusaamad toidu tootmisest ja tarbimisest piiravad kliimamuutust ja võimaldavad planeedi rahvastikku …
Rohekohviku kausid on Tallinnas juba legendaarsed ning ilmselt pikemat sissejuhatust ei vaja – samamoodi on …
Kätte on jõudnud volbriöö ja kevadpüha, aeg mil tähistame rõõmuga kevade lõplikku võitu talve üle. …
Praegusel kriisiajal käime poes üha harvemini ning paljud on endale kuivaineid lausa mitmeks kuuks ette …
C-vitamiin on üks olulisemaid vitamiine inimorganismi jaoks ning peale immuunsüsteemi tugevdamise aitab see kaasa ka …
Mis võiks olla mõnusam, kui päikeselisel hommikul kuuma kohvi ja raamatu seltsis võtta hetk iseendale, …
Smuutid oma kiiruses, lihtsuses ja tervislikkuses on geniaalsed leiutised. On lõputult variante, kuidas endale meelepärane, …
Olukorras, kus terve maailm on justkui seisma jäänud ja mõtiskleb, kuidas tulevikus pandeemiaohtu vähendada, on …
Paljude jaoks on munadepühad aeg, mil perega üks mõnus kevadine nädalavahetus veedetakse. Peolaua keskmes on …
Ajal, mil COVID-19 piirab meie vabadust liikuda, töötada, suhelda ja normaalset elu elada, on ta …
Lapsed on koolist kodus, näpud on pidevalt külmkapi kallal ning vanemad nuputavad välja tegevusi igavuse …
Californias toimuv loodustoodete mess, mis võõrustab igal aastal enam kui 85 000 külastajat, tühistati hetkel, …
Pragusel ajal, mil keha vajab tavapärasest enam turgutust, soovitab rahvatervise kampaania Taimne Teisipäev immuunsust tugevdada …