Tervita kevadet maitsva peolauaga

Kätte on jõudnud volbriöö ja kevadpüha, aeg mil tähistame rõõmuga kevade lõplikku võitu talve üle. Kuigi sel aastal tuleb kevadpüha vastu võtta ilma tavapäraste pidustusteta, on ikka põhjust katta kaunis peolaud ning nautida koos perega maitsvat toitu. Taimse Teisipäeva retseptide hulgast leiab hõrke roogi kõigi maitsele, meie valisime kevadet tervitama just need kolm maitseelamust.

KARTULISALAT

Mis oleks üks õige peolaud ilma kartulisalatita. See kartulisalat on tulvil tuttavatest maitsetest, kuid on kergem kõhule ja sisaldab hulga kasulikke köögivilju. Salat valmib kiiresti ning maitseb nii suurtele kui ka väikestele pidulistele.

Kogus: 4-le
Valmistamise aeg: 30-40 min

Vaja läheb:

4 suurt koorimata kartulit
3 suurt kooritud porgandit
1/4 väiksemat sellerijuurt
1 suur petersellijuur
0,5 õuna
1 purk rohelisi konservherneid
4 suurt hapukurki
1 klaas taimset majoneesi
0,5 tl kanget sinepit

Valmistamine

  1. Pane suur pott veega keema ja lisa potti koorimata kartulid, porgandid, seller ja petersellijuur.
  2. Kui juurikad on pehmed, lase neil veidi aega jahtuda ja seejärel koori ja tükelda ning vala suurde kaussi.
  3. Tükelda juurde pool õuna, lisa hulka rohelised herned, tükeldatud hapukurk.
  4. Sega läbi koos majoneesi ja sinepiga, lisa maitse järgi soola ja pipart.

KRÕBEDAD RUKKILEIVAD HUMMUSE JA GRILLITUD KÖÖGIVILJADEGA

Eestlase peolauale kuulub traditsiooniliselt rukkileib. Neid krõbedaid rukkileibu hummuse ja grillitud köögiviljadega on eriti mõnus kartulisalati kõrvale haugata. Värvilised köögiviljad lisavad krõmpsu ja hummus ergutab maitsemeeli. Kokku tuleb üks toitev ja maitseküllane eine.

Kogus: 4-le (8 leiba)
Valmistamise aeg: 30-60 min

Vaja läheb:

Hummus:
1 purk kikerherneid (200 g)
2 spl õli
Maitseks soola

Köögiviljad: 
1 paprika
1 porgand
1 suurem sibul
1 küüslauguküüs
0,5 karpi šampinjone
(Oliivi)õli või kookosrasva praadimiseks, grillimiseks ning hummuse sisse
Maitseks soola, pipart, ürdisegu, sojakastet
Soovi korral värske salat, rukola, beebispinat

Leib: 
8 viilu leiba
1–2 spl kikerhernejahu (sobib ka kaerajahu, tatrajahu ning võib ka ära jätta)
2 spl sojakastet
2 spl õli/ kookosrasva
Maitseks soola, pipart, ürte (nt Itaalia maitseainesegu)

Valmistamine

  1. Leivad: 

Sega sojakaste, õli, purustatud küüslauk, maitseained kausis ja pintselda seguga leivad ühtlaselt. Aseta jahu taldrikule ja paneeri niisutatud leivad jahus. Aja pann kuumaks ja prae leivad õlis krõbedaks. 

  1. Hummus:

Loputa ja nõruta purk kikerherneid, lisa kaussi koos õliga (2–3 spl), blenderda ühtlaseks. Maitsesta enda soovi järgi soola, pipra, sojakastme või ürtidega. 

  1. Grillitud köögiviljad:

Haki kõik köögiviljad steikideks (0,5–1 cm läbimõõt) ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud pannile. Pintselda õliga ja raputa maitseks peale soola, pipart, muid meelepäraseid maitseained. Grilli ahjus 200 kraadi juures kõige ülemises vahes kuni viljad muutuvad pehmeks ja kuldpruuniks.

  1. Serveerimine:

Aseta krõbedale leivalt 2 spl hummust ning grillitud köögiviljad, soovi korral lisa juurde mõni salatileht, beebispinat või rukola, naudi külmalt või soojalt. 

ROOSAD TASSIKOOGID

Roosad tassikoogid on kindlasti hitt väiksemate pereliikmete hulgas, samas pakuvad kerge magusa ampsu ka täiskasvanutele. Koogikesed värvib roosaks rauarikas punapeet, mille mekki pelgama ei pea – tassikoogid on kohevad ja vanillihõngulised. Kookosvahukoore mütsike lisab igale suutäiele vajaliku kreemisuse.

Kogus: 10-12 tassikooki
Valmistamise aeg: 20 min + 1 t 20 min

Vaja läheb: 

1 väiksem peet
200 g jahu
150 g suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
180 ml taimset piima
0,5 tassi õli 
1 tl vanillisuhkrut

Kreemi jaoks:
1 pakk taimset vahukoort
2–3 spl tuhksuhkrut

Valmistamine

  1. Pane peet potti veega keema. Kui vesi keema tõuseb, alanda kuumust ning keeda peeti kuni see on pehme, selleks kulub umbes 45 minutit, kontrolli kahvliga. Kalla vesi ära ning lase peedil paar minutit jahtuda.
  2. Samal ajal vispelda suuremas kausis korralikult kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool.
  3. Eelkuumuta ahi 175 kraadini ning laota muffinivormidesse paberist muffinikorvid.
  4. Kui peet on jahtunud, siis koori peet kas noaga või sõrmedega kergelt hõõrudes. Tükelda peet 3-4 tükiks ja aseta blenderisse.
  5. Lisa piim, õli ja blenderda ühtlaseks püreeks.
  6. Kalla püree kuivainete hulka, sega korralikult läbi; võid ka mikserdada. Tainas peaks olema ühtlane ja üsna kohev
  7. Täida muffinivormid 2/3 ulatuses taignaga.
  8. Küpseta ahjus umbes 25 minutit, kuniks muffinimütsid on kohevad ja hambatikuga katsetades jääb see enam-vähem kuivaks

Kreemi jaoks:

  1. Mikserda vahukoor ja suhkur kohevaks vahuks.
  2. Kaunista täielikult jahtunud muffinid kreemiga.
  3. Puista peale värvilisi nonparelle, šokolaadi, külmkuivatatud vaarikaid või muud meelepärast.