Valgurikas magustoit: musta oa brownie
Kui suhkrud ja õlid välja arvata, sisaldavad kõik taimsed toiduained valke. Suurima valgusisaldusega on kaunviljad, sojatooted, seemned, pähklid, teraviljad ja mõningad köögiviljad.
Kaunviljadel on oluline koht tervislikus toitumises, sest:
- kaunviljad on odavad, maitsvad, rikkaliku valgu- ja teiste toitainete sisaldusega;
- kaunviljad sisaldavad vähe rasva, kuid palju lahustuvaid kiudaineid, mis aitavad alandada kolesterooli ning hoida veresuhkrut kontrolli all;
- kaunviljade söömine alandab diabeedi, südamehaiguste ja rasvumise riski.
Pakume Sulle katsetamiseks magustoiduretsepti, mis on ühtaegu maitsev ja aitab menüüsse rohkelt valku lisada. Meie brownie retseptis on peamiseks koostisosaks mustad oad. Mustades ubades on rohkelt valku ja süsivesikuid. Nimelt 100g kohta 18g süsivesikuid ja 8,2g valku. Need on maitselt pehmed ning kergelt magusad, peale selle ei tule browniet süües mõttessegi, et see võiks olla tehtud ubadest.
Musta oa brownie
Vaja läheb:
1 purk ube
1 banaan
1 tl küpsetuspulbrit
20 g kookosjahu
25 g kakaod
45 g kaerahelbeid
100-120 ml kookospiima
8 datlit (leotatud 100 ml keevas vees)
Valmistamine:
Lisa kõik koostisosad (ka datlite leotusvesi) blenderisse või köögikombaini. Blenderda ühtlaseks massiks. Seejärel vala segu võiga määritud või küpsetuspaberiga vooderdatud ruudukujulisse küpsetusnõusse.
Küpseta temperatuuril 180°C eelsoojendatud ahjus 30-35 minutit või seni, kuni brownie’d on pragunenud, pealispind pole enam pehme ning servad tõmbuvad panni külgedelt eemale. Keskele torgatud tikk peaks välja tulema puhas, kuid ole ettevaatlik, et mitte üle küpsetada, sest brownied kuivavad kiirelt.
Pärast küpsetamist lase brownie’del täielikult jahtuda ning lõika seejärel meelepärasteks tükkideks.
Head küpsetamist!