Kakaonipsid
Mis on kakaonipsid? Kakaonipsid on kooritud ja purustatud kakaoseemned, mis maitsevad nagu tume šokolaad, aga ilma suhkru ja muude lisaaineteta. Kakaonipse peetakse “superfoodiks”.
Šokolaadi valmistamisel on kakaonipse kasutatud juba sajandeid, kuid täiesti iseseisva koostisosana hakati neid toitudele lisama üpris hiljuti. Tekstuurilt krõmpsuvad, ent samas mõnusalt pehmed, jätavad nad suhu just selle õige mõrudusega järelmaitse, mis lausa plahvatab koos mitmekülgse šokolaadile omase maitsebuketiga!
Mis neid aga nii suurepäraseks teeb ja miks peaksid ka Sina need oma toidulauale lisama?:
- Magneesiumi allikas. Magneesium vähendab diabeedi ning südame ja veresoonkonna haiguste riski.
- Kiudainerikas. 100 grammis kakaonipsides on 33 grammi kiudaineid!
- Polüfenoolid. Parandavad vereringet ning alandavad vererõhku. Polüfenoolid on ka põletikuvastase toimega.
- Kakaonipsid sisaldavad ühendeid, mis parandavad tuju.
- Teobromiin. Parandab keskendumisvõimet ja vaimset selgust.
- Raud. Kakaonipsid on suurepärane raua allikas. 100 grammis nipsides on 173% soovitatavast päevasest raua annusest.
- Hea B-grupi vitamiinide allikas. Samuti on natuke väiksemates kogustes K ja E vitamiine.
Ei tea kuidas kakaonipse kasutada? Siin on mõned soovitused, kuidas saad nipsikaid kasutada:
- Lisa oma lemmiksmuuti sisse.
- Kasuta neid küpsetistes, nt muffinites või küpsistes.
- Sega need oma hommikuse pudru sisse.
- Lisa müsli või pähklisegu sisse.
- Puista jogurti peale.
TOITUMISALANE INFO
100g sisaldab: 228 kcal, süsivesikud 57,9 g millest 37 g on kiudained, rasvu 13,7 g, valke 19,6 g
HEA RETSEPT
Proovi seda imelist kolme šokolaadiga chia pudingut – mõnusalt kreemine ja šokolaadine puding koos krõmpsuvate kakaonipsidega ja šokolaadinööbikestega!
VAJA LÄHEB:
—1/4 tassi chia seemneid
—1/2 tassi kookospiima (full-fat)
—1/2 tassi + 2 spl mandlipiima
—1 tl vanilla ekstrakti
—1/4 tassi kakaopulbrit
—2 spl vahtrasiirupit
—1 spl kakaonipsikaid
—1 spl tumeda šokolaadi nööpe
VALMISTAMINE:
Sega kausis kokku chia seemned, kookospiim, mandlipiim, vanilla ekstrakt, kakaopulber ning vahtrasiirup. Lase seista 5 minutit ning sega veel kord ning kata kauss ja aseta tunnikeseks külmkappi.
Võta külmkapist ning sega sisse kakaonipsid ja šokolaadi nööbid.
Soovi korral jaga ära kausidesse/magustoidu pokaalidesse ning serveeri puuviljadega, marjadega, pähklitega või veel šokolaadiga.