Taimse toidu tarbimise mõju kolesteroolile
Kolesterooliks nimetatakse veres leiduvat vahajat ainet ehk rahvakeeli vererasva, mis on oluline rakkude ehitamiseks, D-vitamiini tekkimiseks ja hormoonide tootmiseks. Rääkides kolesteroolist, siis on olemas kahte tüüpi kolesterooli – halb (LDL) ja hea (HDL). HDL aitab eemaldada LDL-kolesterooli vereringest.
Kõrge LDL-kolesterooli tase võib põhjustada naastude kogunemist arterites, suurendades südamehaiguste ja insuldi riski. Südame-veresoonkonna haigused on endiselt peamisteks surmapõhjusteks kogu maailmas, mistõttu on kolesteroolitaseme juhtimine ülioluline.
Üks võimalus liigse kolesterooli alandamiseks on toitumise muutmine. Tulemused on näidanud, et taimne toit vähendab kolesterooli oluliselt ja sageli juba mõne nädala jooksul.
Exeteri Ülikooli uuringud näitasid, et liha asendamine mükoproteiiniga ehk seenevalguga, võib vähendada LDL-kolesterooli taset nelja nädala jooksul kuni 10%.
“Mükovalgu regulaarne lisamine oma toitumisse, aitab oluliselt alandada halva kolesterooli, vereglükoosi ja C-peptiidi kontsentratsiooni, mis on oluline südame tervise tugevdamiseks ja südame-veresoonkonna haiguste riski vähendamiseks” ütles uuringut juhtinud dr. George Pavis.
Teises uuringus, mis avaldati ajakirjas European Heart Journal, uurisid teadlased 30 juhuslikult valitud uuringut, milles osales kokku 2372 inimest. See põhjalik analüüs näitas, et taimsed toidud vähendasid oluliselt halva kolesterooli taset 10% ja apoB (valgu, mis aitab transportida lipiide veres) taset 14%.
“Kui inimesed toituvad juba noores eas taimselt, on arterite blokeerimisest põhjustatud südame-veresoonkonna haiguste riski vähendamise potentsiaal märkimisväärne” ütles üks juhtivaid uurijaid, professor Ruth Frikke-Schmidt.
“Esimese lihtsa faktina tooksin välja, et kõige kolesteroolirikkamad toidud kipuvad olema loomsed- punane liha ja täispiimatooted neist enim,” ütles dietoloog Catherine Rall.
Uuringud näitavad ka seost kolesterooli ja sapikivide vahel, kuna kõrge kolesteroolitase aitab kaasa nende tekkele.
Kuidas hoida oma kolesteroolitase kontrolli all?
Kasulik on valguallikate mitmekesistamine, lisades oma menüüsse erinevaid taimseid valke, nagu läätsed, kaunviljad ja tofu. Lisaks on abiks ka avokaados, oliiviõlis ja pähklites leiduvate tervislike rasvade lisamine. Keha ainevahetust aitab reguleerida transrasvade vältimine ja küllastunud rasvade piiramine.
“Taimsed dieedid, mis sisaldavad palju pähkleid ja seemneid on ühtlasi ka kõrge kiudainete ja oomega-3 rasvhapete sisaldusega, aitamaks alandada ja tasakaalustada kolesteroolitaset” ütles Rall.
Kõige enam tarbivad pähkleid ja seemneid just täistaimsel toidul olevad inimesed, kuna need sisaldavad mono- ja polüküllastumata rasvu, mis aitavad kaasa kolesteroolitaseme langetamisele.
“Taimsed dieedid on näidanud märkimisväärset mõju kolesteroolitaseme vähendamisele. Peamiselt köögiviljadest, puuviljadest, täisteratoodetest, pähklitest, seemnetest ja kaunviljadest koosnev toitumiskava võib parandada kolesteroolitaset nelja kuni kuue nädalaga” ütles dietoloog Mrinal Pandit.
Autor: Teele-Mari Lätti
Kasutatud allikas:
“How Quickly Can Your Cholesterol Drop on a Plant-Based Diet?” Anna Starostinetskaya, artikkel ilmunud VegNews ajakirjas 10.07.2024