900 ml
soe köögiviljapuljong
2 spl
oliiviõli
230g
šampinjonid
maitse järgi
sool, pipar
0,75 tassi
porru
1 tass
risotoriis
60 ml
kuiv valge vein või köögviljapuljong
2 spl
margariin
Mõnus kreemine risoto, mis valmib kiiresti ning võlub oma maheda maitse ning lihtsusega.
VALMISTAMINE:
- Lase köögiviljapuljong potis keema ning seejärel vähenda kuumust, kata pott kaanega, et puljong püsiks soojana.
- Samal ajal lase laiapõhjalisel sügaval pannil 1 spl oliiviõli kuumaks ning lisa hakitud seened. Maitsesta soola ja pipraga ning pidevalt segades prae, kuni seened on kergelt pruunika jume omandanud (u 4 minutit). Tõsta kaussi ja aseta kõrvale.
- Lase sama pann uuesti kuumaks, lisa 1 spl oliiviõli ja prae tükeldatud porrut, kuni seegi on omandanud kergelt pruunika jume ja pehme tekstuuri. Lisa riis, sega läbi ja lase minuti võrra riisiteradel kuumal pannil röstida.
- Seejärel lisa pannile vein (võid selle asendada köögiviljapuljongiga). Lase küpseda 1-2 minutit, kuni riis on vedeliku sisse imanud.
- Vähenda panni kuumust ning seejärel lisa 0,5 tassi kaupa sooja puljongit ning sega risotot pidevalt. Ära lase risotot keema tõusta, sest siis ei jää lõpptulemus õhuline. Iga 3 minuti järel, kui riis on vedeliku sisse imanud, lisa uus kogus puljongit, ikka 0,5 tassi kaupa.
- Lase riisil valmida seni, kuni tundub, et riis on al dente – päris pudruks ei maksa riisi keeta, vaid see võiks jääda natuke krõmpsuvaks. See peaks võtma aega umbes 15-20 minutit.
- Kui risoto on valmis, eemalda see tulelt ning lisa soovi korral margariin, seened ja sega läbi. Proovi ja lisa vajadusel veel soola või pipart ning loomulikult soovitame helde käega ka Bon maitsepärmi lisada!