Grillitud põldoakotlet
250 g
kuivatatud uba (nt põlduba)
1
loorberileht
näpuotsaga
tüümian
maitse järgi
meresool
130 g
kartul
50 g
tatrajahu
15 g
värsked ürdid (petersell, murulauk, till vms)
maitse järgi
sool, pipar
praadimiseks
õli
Traditsiooniline Eesti marinaad
1 tl
vesi
115 g
sibul
180 g
porgand
8 g
must pipar (terve)
4 g
küüslauk
1 g
loorberileht
1 g
vürtspipar
18 g
kaneelikoor
54 g
suhkur
24 g
meresool
27 g
äädikas (30%)
Marineeritud pärlsibulad
100 g
pärlsibul
200 g
Eesti marinaad
Eesti marinaadi kaste
500 g
traditsiooniline Eesti marinaad
5.5 g
agar
Lihtne roheline kaste
80 g
till
80 g
petersell
200 g
neutraalne õli (nt viinamarjaseemneõli, linaseemneõli)
30 g
sarapuupähkel
15 g
maitsepärm
1
sidrun
maitse järgi
sool, pipar
valikuline
küüslauguküüs
Spargel ja brokolini
8
roheline spargel
8
brokolini vars
maitse järgi
sool, pipar
õli
Restoran Ö sous-chef ja Kaks Kokka peakokk Aldur Soosalu jagab Sinuga enda imelist retsepti grillitud oakotlettidest koos hõrgutavate lisanditega.
*Hea nõuanne! Jälgi, et enne kotlettide kokkusegamist oleksid koostisosad võimalikult kuivad.
Grillitud põldoakotlet
- Leota ube toatemperatuuril üleöö vees.
- Kurna oad korralikult ja pane potti.
- Kata oad veega ja lase keema, lisa tüümian, loorberileht ja veidi soola.
- Keeda oad pehmeks.
- Vala ära vesi ja lase ubadel jahtuda.
- Koori kartulid ja keeda pehmeks. Tee kartulid pudruks ja pane kõrvale.
- Kui oad on jahtunud, eemalda ubadelt kest.
- Haki oma lemmikud ürdid ja sega need kokku “kooritud” ubade, kartulipudru ja tatrajahuga.
- Lisa segule pipart ja soola.
- Kui segu tundub liiga vedel, lisa tatrajahu.
- Lase segul veidi külmkapis seista.
- Vormi segust umbes 55-grammised pallikesed ja vajuta käega kotleti kujulisteks.
- Lase kotlettidel vähemalt tund aega külmkapis seista.
- Kuumuta pann keskmisele temperatuurile ja prae kotletid õlis mõlemalt poolelt, kuniks oled saanud ilusa värvi. Ole kannatlik, enne kui kotleti ümber pöörad!
- Enne serveerimist kata kotletid mõnusalt Eesti marinaadi kastmega, et lisada neile šašlõkilikku vürtsi
Traditsiooniline Eesti marinaad
- Puhasta sibulad ja porgandid (ära koori neid) ja lõika tükkideks.
- Pane kõik potti ja aja keema.
- Tõsta pott kõrvale ja lase jahtuda toatemperatuurini.
- Kui marinaad on jahtunud, vala vedelik läbi sõela.
Marineeritud pärlsibulad
- Koori väikesed sibulad ja lõika tervenisti pooleks.
- Pane sibulad puhtasse purki.
- Lase marinaad keema ja vala purki sibulate peale.
- Sulge purk korralikult kaanega ja pane jahtuma. Lase jahtuda toatemperatuurini.
- Ideaalis võiksid sibulad marinaadis seista 2 kuni 3 päeva enne kasutamist.
Eesti marinaadi kaste
- Pane marinaad koos agariga potti.
- Lase poti sisu keema, samal ajal segades.
- Sega vähemalt viis minutit.
- Vala segu läbi sõela kaussi ja pane külmkappi jahtuma.
- Vedelik peaks muutuma tarretiselaadseks.
- Lisa segu blenderisse ja töötle ilusaks kreemiseks, geelilaadeks. Vajadusel kraabi lusika või spaatliga segu äärte küljest lahti, et kõik ühtlaseks muutuks.
Lihtne roheline kaste
- Rösti pannil pähklid, et eemaldada koored.
- Riivi sidrunikoor peenikese riiviga.
- Pane kõik koostisosad blenderisse (v.a alles jäänud sidrun) ja blenderda kuniks segu on ühtlane.
- Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Spargel ja brokolini
- Puhasta varred kõvemast osast.
- Blanšeeri kerges soolvees 1,5 kuni 2 minutit kuniks vars on veel veidi keskelt kõva.
- Jahutada köögiviljad kiirelt jäävees, et lõpetada küpsemine ja säilitada ilus roheline värv.
- Maitsestamiseks lisa veidi õli, soola ja musta pipart ning grilli ühe korra keerates.
- Segada köögiviljad kokku rohelise kastmega.