Grillitud põldoakotlet

250 g

kuivatatud uba (nt põlduba)

1

loorberileht

näpuotsaga

tüümian

maitse järgi

meresool

130 g

kartul

50 g

tatrajahu

15 g

värsked ürdid (petersell, murulauk, till vms)

maitse järgi

sool, pipar

praadimiseks

õli

Traditsiooniline Eesti marinaad

1 tl

vesi

115 g

sibul

180 g

porgand

8 g

must pipar (terve)

4 g

küüslauk

1 g

loorberileht

1 g

vürtspipar

18 g

kaneelikoor

54 g

suhkur

24 g

meresool

27 g

äädikas (30%)

Marineeritud pärlsibulad

100 g

pärlsibul

200 g

Eesti marinaad

Eesti marinaadi kaste

500 g

traditsiooniline Eesti marinaad

5.5 g

agar

Lihtne roheline kaste

80 g

till

80 g

petersell

200 g

neutraalne õli (nt viinamarjaseemneõli, linaseemneõli)

30 g

sarapuupähkel

15 g

maitsepärm

1

sidrun

maitse järgi

sool, pipar

valikuline

küüslauguküüs

Spargel ja brokolini

8

roheline spargel

8

brokolini vars

maitse järgi

sool, pipar

õli

Restoran Ö sous-chef ja Kaks Kokka peakokk Aldur Soosalu jagab Sinuga enda imelist retsepti grillitud oakotlettidest koos hõrgutavate lisanditega.

*Hea nõuanne! Jälgi, et enne kotlettide kokkusegamist oleksid koostisosad võimalikult kuivad.

Grillitud põldoakotlet

  1. Leota ube toatemperatuuril üleöö vees.
  2. Kurna oad korralikult ja pane potti.
  3. Kata oad veega ja lase keema, lisa tüümian, loorberileht ja veidi soola.
  4. Keeda oad pehmeks.
  5. Vala ära vesi ja lase ubadel jahtuda.
  6. Koori kartulid ja keeda pehmeks. Tee kartulid pudruks ja pane kõrvale.
  7. Kui oad on jahtunud, eemalda ubadelt kest.
  8. Haki oma lemmikud ürdid ja sega need kokku “kooritud” ubade, kartulipudru ja tatrajahuga.
  9. Lisa segule pipart ja soola.
  10. Kui segu tundub liiga vedel, lisa tatrajahu.
  11. Lase segul veidi külmkapis seista.
  12. Vormi segust umbes 55-grammised pallikesed ja vajuta käega kotleti kujulisteks.
  13. Lase kotlettidel vähemalt tund aega külmkapis seista.
  14. Kuumuta pann keskmisele temperatuurile ja prae kotletid õlis mõlemalt poolelt, kuniks oled saanud ilusa värvi. Ole kannatlik, enne kui kotleti ümber pöörad!
  15. Enne serveerimist kata kotletid mõnusalt Eesti marinaadi kastmega, et lisada neile šašlõkilikku vürtsi

Traditsiooniline Eesti marinaad

  1. Puhasta sibulad ja porgandid (ära koori neid) ja lõika tükkideks.
  2. Pane kõik potti ja aja keema.
  3. Tõsta pott kõrvale ja lase jahtuda toatemperatuurini.
  4. Kui marinaad on jahtunud, vala vedelik läbi sõela.

Marineeritud pärlsibulad

  1. Koori väikesed sibulad ja lõika tervenisti pooleks.
  2. Pane sibulad puhtasse purki.
  3. Lase marinaad keema ja vala purki sibulate peale.
  4. Sulge purk korralikult kaanega ja pane jahtuma. Lase jahtuda toatemperatuurini.
  5. Ideaalis võiksid sibulad marinaadis seista 2 kuni 3 päeva enne kasutamist.

Eesti marinaadi kaste

  1. Pane marinaad koos agariga potti.
  2. Lase poti sisu keema, samal ajal segades.
  3. Sega vähemalt viis minutit.
  4. Vala segu läbi sõela kaussi ja pane külmkappi jahtuma.
  5. Vedelik peaks muutuma tarretiselaadseks.
  6. Lisa segu blenderisse ja töötle ilusaks kreemiseks, geelilaadeks. Vajadusel kraabi lusika või spaatliga segu äärte küljest lahti, et kõik ühtlaseks muutuks.

Lihtne roheline kaste

  1. Rösti pannil pähklid, et eemaldada koored.
  2. Riivi sidrunikoor peenikese riiviga.
  3. Pane kõik koostisosad blenderisse (v.a alles jäänud sidrun) ja blenderda kuniks segu on ühtlane.
  4. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Spargel ja brokolini

  1. Puhasta varred kõvemast osast.
  2. Blanšeeri kerges soolvees 1,5 kuni 2 minutit kuniks vars on veel veidi keskelt kõva.
  3. Jahutada köögiviljad kiirelt jäävees, et lõpetada küpsemine ja säilitada ilus roheline värv.
  4. Maitsestamiseks lisa veidi õli, soola ja musta pipart ning grilli ühe korra keerates.
  5. Segada köögiviljad kokku rohelise kastmega.