50 g

Kreeka pähklid

400 g

keedetud pruunid läätsed (nt purgis)

1

suurem porru, valge osa (100g)

3

küüslauguküüs

1

sellerivars

150 g

porgand

3 sl + veidi veel pintseldamiseks

oliiviõli

1

väike õun

40 g

kuivatatud jõhvikad

1 sl

kuivatatud tüümian

1 sl

kuivatatud pune

1 sl

kuivatatud rosmariin

1 sl

suitsupaprika pulber

400 g

Thormi taimne pihv või Thormi hakis

3 sl

kontsentreeritud tomatipasta

3 sl

peenestatud linaseemned

2 dl

panko riivsai

maitse järgi

sool ja pipar

See mitmekülgne, tummine ja samas mahlane jõuluterriin maitseb hästi kõigile. Viiluke terriini sobib järgmisel päeval hästi ka võileiva vahele.

Kogus: 8-10 sööjale

Valmistamine:

  1. Rösti pähkleid 160 kraadi juures 10 minutit, haki jämedalt ja jäta ootele.
  2. Nõruta läätsed ja püreesta köögikombainis nii, et umbes ⅓ neist  jääb terveks.
  3. Haki sibul ja küüslauk, tükelda sellerivarred üsna väikesteks seibideks ja riivi porgand peenel riivil.
  4. Kuumuta pannil õli ja hauta sibul ja küüslauk sutsu soolaga läbipaistvaks, umbes 5 minutit. Lisa seller ja porgand, prae segades veel paar minutit.
  5. Riivi õun ja lisa seegi pannile koos kuivatatud jõhvikate ja maitseainetega. Maitsesta segu soola ja pipraga ning kuumuta veel kõike koos paar minutit. Vala suurde kaussi.
  6. Lisa Thormi, tomatipasta, purustatud ja terved läätsed, Kreeka pähklid, jahvatatud linaseemned ja riivsai.
  7. Sega kõik hoolikalt läbi, seda on hea teha kätega. Kontrolli maitsestust.
  8. Kata keeksivorm sest küpsetuspaberiga, määri õliga kokku ja  ja tõsta segu sisse. Vajuta hästi tihedaks.
  9. Pintselda või määri pealt oliiviõliga ja küpseta 180 kraadi juures umbes tund aega, kuni servad hakkavad pruunikaks muutuma ja terriin on tihke.
  10. Tõsta vorm ahjust ja lase 15 minutit seista. Libista noaga õrnalt vormi ja terriini vahelt läbi,  nii on seda lihtsam eemaldada. Tõsta terriin vormist ja lõika enne serveerimist lõikudeks.

Retsept: Mari-Liis Ilover