200 g/500 g
riis/pasta/kartul
300-400 g
kukeseened, hakitud
200-250 ml
taimne koor
1/4 tassi
vesi
1
sibul, hakitud
1-2 spl
taimne margariin
1 peotäis
värske till
1 spl
mahe sinep
2 spl
Bon maitsepärm
maitse järgi
sool, pipar
Kukeseenekaste on imemaitsev nii keedu-, prae- ja ahjukartuliga, kuid ideaalselt sobib ka pasta või riisiga. Kui kukeseeni pole saadaval, asenda need näiteks šampinjonidega. Antud kogusest jagub umbes kolmele.
VALMISTAMINE:
- Pane kartulid, pasta või riis keema. Kui kasutad kartulit, siis kulub kolmele umbes pool kilo.
- Puhasta kukeseened ning poolita need.
- Lase pann kuumaks ja kuumuta kukeseeni 3 minutit, et neist üleliigne vesi välja aurustuks.
- Lisa pannile 1-2 spl õli või margariini (võisema maitse saavutamiseks). Kui rasvaine on kuum/sulanud, lisa hakitud sibul ja prae veel 5 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa soola-pipart vastavalt maitsele.
- Lase segul keskmisel kuumusel kaane all haududa, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud ja seened on mõnusalt kuldse värvuse omandanud. Vala peale taimne koor, lisa vesi ja sega korralikult.
- Sega kastmesse soola-pipart, hakitud tilli, sinepit ning maitsepärmi.
- Lase kastmel mõni minut kaane all soojeneda ja podiseda.
- Kuhja taldrikule mõnus kuhi omale meelepärast lisandit, värsket tomatisalatit ja uputa kukeseenekastmesse.