200 g/500 g

riis/pasta/kartul

300-400 g

kukeseened, hakitud

200-250 ml

taimne koor

1/4 tassi

vesi

1

sibul, hakitud

1-2 spl

taimne margariin

1 peotäis

värske till

1 spl

mahe sinep

2 spl

Bon maitsepärm

maitse järgi

sool, pipar

Kukeseenekaste on imemaitsev nii keedu-, prae- ja ahjukartuliga, kuid ideaalselt sobib ka pasta või riisiga. Kui kukeseeni pole saadaval, asenda need näiteks šampinjonidega. Antud kogusest jagub umbes kolmele.

VALMISTAMINE:

  1. Pane kartulid, pasta või riis keema. Kui kasutad kartulit, siis kulub kolmele umbes pool kilo.
  2. Puhasta kukeseened ning poolita need.
  3. Lase pann kuumaks ja kuumuta kukeseeni 3 minutit, et neist üleliigne vesi välja aurustuks.
  4. Lisa pannile 1-2 spl õli või margariini (võisema maitse saavutamiseks). Kui rasvaine on kuum/sulanud, lisa hakitud sibul ja prae veel 5 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa soola-pipart vastavalt maitsele.
  5. Lase segul keskmisel kuumusel kaane all haududa, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud ja seened on mõnusalt kuldse värvuse omandanud. Vala peale taimne koor, lisa vesi ja sega korralikult.
  6. Sega kastmesse soola-pipart, hakitud tilli, sinepit ning maitsepärmi.
  7. Lase kastmel mõni minut kaane all soojeneda ja podiseda.
  8. Kuhja taldrikule mõnus kuhi omale meelepärast lisandit, värsket tomatisalatit ja uputa kukeseenekastmesse.