3

suurem kartul

2

porgand

150 g

kukeseened

1-2

õun (nt "Valge Klaar")

1/2

porru

3

küüslauguküüs

600 ml

köögiviljapuljong

1 tl

tüümian

2 spl

maitsepärm

200 ml

taimne koor

1 spl

taimne või

maitse järgi

sool ja pipar

Kukeseen ja koduaia õun saavad kokku selles kreemises sügiseses püreesupis. “Valge klaari” või mõnu muu aiaõuna kergelt hapukad noodid sobivad üllatavalt hästi tummiste köögiviljade ning umamiste seentega.

  1. Koori porgandid ja kartulid, haki need väiksemateks tükkideks ning pane keema. Keeda need pehmeks, see peaks võtma 15-20 minutit.
  2. Haki porru, koori, puhasta ja viiluta õunad ning haki küüslauk. 
  3. Samal ajal kui juurviljad keevad kuumuta pannil puhastatud kukeseened, kuni neist vesi hakkab välja aurustama. Kui suurem osa vett on välja tulnud, lisa pannile või, hakitud porru, küüslauk ja õun.
  4. Keera kuumus veidi madalamaks, maitsesta soola ja pipraga, lisa tüümian, sega läbi ning kuumuta kaane all 5 minutit.
  5. Pane segu pannil ning keedetud kartulid ja porgandid ühte potti, lisa kuum puljong, maitsepärm ning koor ning püreesta saumikseriga. Võid seda teha ka blenderis, tee seda igaks juhuks mitmes järgus.
  6. Maitse suppi, maitsesta vajadusel või lisa juurde veidi puljongit.
  7. Serveeri supp näiteks praetud kukeseente, värske maitserohelise või röstitud seemnetega.