Taigen

125 ml

vesi või taimne piim

10 gr

presspärm

4 dl

nisujahu

1 tl

sool

2 spl

pruun suhkur

2 spl

taimne või

Täidis

150 gr

taimne feta

100 gr

taimne kreeka jogurt või creme fraiche (nt Alpro)

2 spl

maitsepärm

50 gr

karulauk

250 gr

spargel

sool,pipar

Kevadine spargli-karulaugu pirukas on värske ja õrn roog, kus krõbeda põhjaga pirukas peidab endas mahlast täidist. Spargel ja karulauk loovad koos kevadiselt rohelise, kergelt pähklise ja veidi küüslauguse maitsekoosluse.

Soovi korral võib kasutada valmis pärmi-lehttaigent.

  • Lisa kaussi või segamisnõusse pärm, suhkur,sool ja hõõru lusikaga kuni pärm on sulanud.
  • Samal ajal kuumuta taimne piim või vesi käesoojaks (üle 37 kraadi).
  • Lisa piimasegu pärmisegule ja seejärel lisa jahu ja toasoe taimne või.
  • Sõtku taigent niikaua kuni see ühtlane ja nn sile.
  • Aseta taigen sooja kohta kerkima, kergita kuni taigen umbes kahekordselt kerkinud (1-2h).
  • Kui taigen kerkinud, siis rulli taigen õhukeseks (umbes 1 cm).
  • Aseta taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
  • Sega kokku täidis – taimne feta, taimne kreeka jogurt, karulauk, maitsepärm, sool ja pipar (seda võib teha ka köögikombainis või blenderis).
  • Määri segu taignale ja aseta täidise peale sparglid.
  • Küpseta 180 kraadi juures umbes 25-30 minutit või kuni taigen kenasti läbi küpsenud.
  • Jahuta ja naudi koos värske salatiga.

Retsepti autor on Taimse Teisipäeva vabatahtlik ja vanemkokk Hanna-Greta Veersalu.