Eeltaigen
250 ml
taimne piim
150 g
nisujahu
20 g
suhkur
6 g
kuivpärm
Taigen
300 g
nisujahu
70 g
suhkur
2 g
sool
2 g
kardemon
80 g
taimne margariin või taimne või (nt Vioblock)
Täidis
80 g
taimne margariin või taimne või
90 g
fariinsuhkur
10 g
kaneel
200 g
rosinad
Šokolaadikate
50 ml
taimne piim
100 g
tume šokolaad (nt 56% Kalevi tume šokolaad)
See magusate rosinatega pikitud ja šokolaadikattega kringel on imeline küpsetis, mis täidab kodu magusa kaneeli lõhnaga ning sobib igaks pidupäevaks lauale.
- Valmista eeltaigen, segades kokku nisujahu, suhkur ja kuivpärm suurde kaussi. (6g kuivpärmi võrdub selles retseptis 25 g presspärmile)
- Soojenda piim käesoojaks ja lisa see kuivainetele. Piim ei tohi olla tuline, sest siis ei hakka pärm kerkima.
- Lase taignal 15 minutit soojas kerkida.
- Pärast 15 minutit lisa taignale 300 g nisujahu, 70 g suhkrut, sool ja kardemon.
- Lisa pidevalt sõtkudes ka margariin/või.
- Sõtku kuni tainas on ühtlane ja tuleb kausi ning käte küljest lahti.
- Lase soojas kohas vähemalt tund aega kerkida.
- Pane rosinad vette likku ja lase natuke seista. Kalla rosinad sõelale ja loputa puhta veega.
- Täidise jaoks sega kokku toasoe margariin/taimne või, fariinsuhkur ja kaneel.
- Kui tainas on kerkinud, siis kalluta ta jahusele lauale.
- Rulli tainas ühtlaseks ristkülikuks.
- Määri kringlile täidis ja laota taignale ka rosinad
- Rulli taigen kokku.
- Lõika terava noaga kringel pikkupidi pooleks ja punu tainaribad kokku ning keera ringiks.
- Tõsta kringel ahjuplaadile ja lase 20-30 minutit kerkida.
- Määri kringel taimse piimaga.
- Küpseta kringlit 180-200 kraadi juures 25-30 minutit.
- Šokolaadikatte jaoks soojenda veevannil 50 ml taimset piima koos 100 g tumeda šokolaadiga. Kui šokolaad on taimses piimas piisavalt sulanud, siis võtta vesivannilt ja sega kokku.
- Määri šokolaadikate jahtunud kringlile ja naudi!
Nipp! Kringlile ilusa läike andmiseks võid kringlit määrida pärast ahjust väljavõtmist ka aprikoosimoosi või hoopis kollase ploomimoosiga.