LILLKAPSAS
1 kg
Lillkapsas
7 g
Tüümianilehed
45 g
Küüslauk (kooritud)
120 g
Oliivõli
maitsestamiseks
Sool, pipar
PRAETUD PÄRLODER
450 g
Pärlodra kruup
1 l
Köögiviljapuljong
maitsestamiseks
Sool, pipar
praadimiseks
Toiduõli
40 g
Šalottsibul (kooritud)
5 g
Küüslauk (kooritud)
10 g
Petersellilehed
20 g
Valge vein
SEENEKASTE
150 g kastmesse
Šampinjonid
+50 g praadimiseks
50 g
Mugulsibul (kooritud)
10 g
Küüslauk (kooritud)
100 g
Valge vein
200 g
Taimne köögikreem
0,3 l
Köögiviljapuljong
maitsestamiseks
Sool, pipar
praadimiseks
Toiduõli
ÜRDIÕLI
150 g
Karulaugulehed
300 g
Toiduõli
Chefs for Change saadik ning kohviku Mosaiik peakokk Ivan Derizemlja jagab isuäratavat retsepti.
Kuuele
Grillitud lillkapsas
1. Blenderda küüslauk oliiviõliga pastaks. Haki tüümianilehed küüslaugupasta sisse.
2. Aseta lillkapsas lõikelauale juurega ülespoole ja lõika kuueks võrdseks tükiks.
3. Pintselda lõigatud lillkapsasteigid küüslaugu-tüümianiõliga ning aseta kaheks tunniks külmkappi marineerima.
4. Küpseta lillkapsad ahjus aururežiimis, 80° juures 30 minutit.
5. Prae lillkapsasteigid panni peal mõlemalt poolt kuni tekib ilus kuldne koorik. Praadides kasuta ära üleliigne küüslaugu-tüümiani pasta, et tugevdada maitset. Maitsesta soola ja pipraga.
6. Enne serveerimist rösti lillkapsasteigid grilli peal ja vajadusel maitsesta.
Pärloder
1. Pese pärloder külma vee all.
2. Prae kergelt pärloder potis ning vala peale köögiviljapuljong, et kruup oleks vedelikuga kaetud. Hauta keskmisel tulel, kuni pärloder muutub poolkõvaks (vajadusel lisa hautamise käigus puljongit juurde). Tõsta pott pliidilt eemale ja kata kaanega 20 minutiks, et oder immutaks puljongi enda sisse.
3. Lõika šalottsibul ja küüslauk väikesteks kuubikuteks. Haki peeneks petersell. Sega komponendid omavahel kokku.
4. Enne roa serveerimist prae kergelt panni peal valmislõigatud sibula-küüslauku-peterselli segu, seejärel lisa valge vein ja hauta, kuni vein on peaaegu välja aurustunud. Lisa nende hulka pärloder ja veidi köögiviljapuljongit. Hauta üks-kaks minutit. Maitsesta soola ja pipraga.
Seenekaste
1. Lõika mugulsibul, küüslauk ja šampinjonid (150 g) väikesteks tükkideks. Passeeri (kuumuta) kõik potis õliga pidevalt segades, et värv ei muutuks tumedaks. Lisa valget veini ning hauta mõni minut, kuni pool kogust veini aurustub välja. Lisa köögiviljapuljong ja taimne köögikreem ning hauta, kuni juurviljad muutuvad pehmeks. Maitsesta soola ja pipraga.
2. Vala valminud kaste blenderisse ning blenderda kuni segu muutub ühtlaseks ja siidiseks. Kurna kaste läbi tiheda sõela.
3. Lõika šampinjonid (50 g) neljaks ja prae panni peal. Maitsesta soola ja pipraga. Enne serveerimist lisa šampinjonid seenekastmesse.
Ürdiõli
1. Aseta komponendid blenderisse ja blenderda 2 kuni 5 minutit maksimaalsel kiirusel.
2. Kurna õli läbi kõige tihedama sõela (vajadusel läbi puhta marli) puhtasse kaussi ja jahuta. Vala õli pudelisse.
Serveerimine
Aseta praetud pärloder taldriku keskele. Odra peale serveeri grillitud lillkapsas ja nende ümber seenekaste. Kaunista rooga karulauguõliga, jänesekapsaga ning hooajaliste ürtide ja lilledega.