Baklažaani tartar

2

baklažaan

50 ml + 3-4 spl

extra virgin oliiviõli

3-4

küüslauguküüs

0.5

värske rosmariin

40 g

seenesoja

maitse järgi

must pipar (jahvatatud)

2 spl

marineeritud sinepiseemned

2 keskmist

sibul (väikseks hakitud)

2-3 vart

murulauk

paar tilka

Sriracha kaste

1 suur / 2 keskmist

tomat (kooritud, ilma seemneteta, väikseks hakitud)

maitse järgi

meresool

Avokaado guasacaca

1 küps

avokaado

1

röstitud roheline paprika

1 väike

sibul

2-3 vart

koriander

1 vars

petersell

5-6 spl

viinamarjaseemneõli

0.5

laim

maitse järgi

meresool, suhkur

Metsaseene jus

500 ml

vesi

sibula jäägid

1

porgand (väikeseks tükeldatud)

6

küüslauguküüs

peterselli jäägid

6-8

šampinjon (väikeseks tükeldatud)

1

loorberileht

10

musta pipra tera

15 g

kuivatatud metsaseened (nt puravik, kukeseen vms)

1-2 tl

seenesoja kaste

Restoranides Mantel ja Korsten, Moon ja Kolm Sibulat kaasomaniku ja kaaspeakokana tegutsev Roman Zaštšerinski jagab isuäratavat retsepti baklažaani tartarist huvipakkuvate lisanditega.

Baklažaani tartar

  1. Lõika baklažaanid pooleks ja tee pinnale mõned sisselõiked.
  2. Pane hakitud küüslauk ja rosmariini lehed sisse.
  3. Piserda oliiviõliga ja pintselda seene-sojakastmega.
  4. Purusta peale pipar.
  5. Pane baklažaan ahju, lõigatud pool üles poole.
  6. Lase ahjus 180 kraadiga olla 35-45 minutit.
  7. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
  8. Koori lusikaga viljaliha välja ja viska nahk ära.
  9. Haki saadud sisu tartari taoliseks.
  10. Marineeri mõned sinepiseemned eelistatud äädikaga.
  11. Selleks keeda sinepiseemneid 3 korda värske veega, seejärel loputa neid, vala nõusse ja lisa (vaarika)äädikas (50 grammisele seemne hulgale läheb 100 ml äädikat).
  12. Haki sibulad ja murulauk.
  13. Lisa sekka hakitud baklažaani viljaliha.
  14. Lisa marineeritud sinepiseemned, oliiviõli, sriracha kaste, hakitud tomat (ilma seemneteta ja nahata), meresool ja jahvatatud must pipar.
  15. Sega kõik kokku ja vajadusel lisa meelepärast maitset juurde.

Avokaado guasacaca

  1. Lõika paprika pooleks ja kata see õliga.
  2. Küpseta ahjus 20-25 minutit.
  3. Lase paprikal jahtuda ja eemalda nahk.
  4. Püreesta kõik koostisosad käsipurustajaga ühtlaseks massiks.
  5. Maitse ja lisa vajadusel veel soola ja hapet.

Metsaseene jus

  1. Pane kõik koostisosad (v.a kuivatatud seened ja seenesoja kaste) vette ja lase keema.
  2. Keeda keskmisel temperatuuril umbes 30 minutit.
  3. Lisa sojakaste ja kuivatatud seened.
  4. Keeda segu, kuniks umbes 150 ml vett on alles.
  5. Pärast sõelumist vajuta kõik mahlad köögiviljadest välja.
  6. Maitse, see peaks olema tugev ja kergelt soolane.

Serveering:

Aseta baklažaani tartar kenasti taldrikule. Märja lusikaga pane peale avokaado guasacaca. Lisa seene jus põhja. Naudi!