Baklažaani tartar
2
baklažaan
50 ml + 3-4 spl
extra virgin oliiviõli
3-4
küüslauguküüs
0.5
värske rosmariin
40 g
seenesoja
maitse järgi
must pipar (jahvatatud)
2 spl
marineeritud sinepiseemned
2 keskmist
sibul (väikseks hakitud)
2-3 vart
murulauk
paar tilka
Sriracha kaste
1 suur / 2 keskmist
tomat (kooritud, ilma seemneteta, väikseks hakitud)
maitse järgi
meresool
Avokaado guasacaca
1 küps
avokaado
1
röstitud roheline paprika
1 väike
sibul
2-3 vart
koriander
1 vars
petersell
5-6 spl
viinamarjaseemneõli
0.5
laim
maitse järgi
meresool, suhkur
Metsaseene jus
500 ml
vesi
sibula jäägid
1
porgand (väikeseks tükeldatud)
6
küüslauguküüs
peterselli jäägid
6-8
šampinjon (väikeseks tükeldatud)
1
loorberileht
10
musta pipra tera
15 g
kuivatatud metsaseened (nt puravik, kukeseen vms)
1-2 tl
seenesoja kaste
Restoranides Mantel ja Korsten, Moon ja Kolm Sibulat kaasomaniku ja kaaspeakokana tegutsev Roman Zaštšerinski jagab isuäratavat retsepti baklažaani tartarist huvipakkuvate lisanditega.
Baklažaani tartar
- Lõika baklažaanid pooleks ja tee pinnale mõned sisselõiked.
- Pane hakitud küüslauk ja rosmariini lehed sisse.
- Piserda oliiviõliga ja pintselda seene-sojakastmega.
- Purusta peale pipar.
- Pane baklažaan ahju, lõigatud pool üles poole.
- Lase ahjus 180 kraadiga olla 35-45 minutit.
- Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
- Koori lusikaga viljaliha välja ja viska nahk ära.
- Haki saadud sisu tartari taoliseks.
- Marineeri mõned sinepiseemned eelistatud äädikaga.
- Selleks keeda sinepiseemneid 3 korda värske veega, seejärel loputa neid, vala nõusse ja lisa (vaarika)äädikas (50 grammisele seemne hulgale läheb 100 ml äädikat).
- Haki sibulad ja murulauk.
- Lisa sekka hakitud baklažaani viljaliha.
- Lisa marineeritud sinepiseemned, oliiviõli, sriracha kaste, hakitud tomat (ilma seemneteta ja nahata), meresool ja jahvatatud must pipar.
- Sega kõik kokku ja vajadusel lisa meelepärast maitset juurde.
Avokaado guasacaca
- Lõika paprika pooleks ja kata see õliga.
- Küpseta ahjus 20-25 minutit.
- Lase paprikal jahtuda ja eemalda nahk.
- Püreesta kõik koostisosad käsipurustajaga ühtlaseks massiks.
- Maitse ja lisa vajadusel veel soola ja hapet.
Metsaseene jus
- Pane kõik koostisosad (v.a kuivatatud seened ja seenesoja kaste) vette ja lase keema.
- Keeda keskmisel temperatuuril umbes 30 minutit.
- Lisa sojakaste ja kuivatatud seened.
- Keeda segu, kuniks umbes 150 ml vett on alles.
- Pärast sõelumist vajuta kõik mahlad köögiviljadest välja.
- Maitse, see peaks olema tugev ja kergelt soolane.
Serveering:
Aseta baklažaani tartar kenasti taldrikule. Märja lusikaga pane peale avokaado guasacaca. Lisa seene jus põhja. Naudi!