Marjad – põhjamaade supertoit
Supertoidud on viimasel ajal väga populaarseks saanud ning pea iga uut võõramaist marja, puuvilja või pulbrit tervitatakse just selle nimega. On need siis goji-marjad, tšiiaseemned või moringa pulber – kõigile omistatakse imelisi tervendamisvõimeid, mis oma sööjad justkui uueks inimeseks muutma peaksid.
Tegelikult ei ole parema tervise otsimise nimel vaja seitsme maa ja mere taha rändama minna – ka Eesti on rikas imeliste supertoitude poolest. Need salajased saadused on pärit puhtast loodusest ning sisaldavad väga suures koguses mineraalaineid, vitamiine, kiudaineid ja taimseid bioaktiivseid ühendeid, mis toimivad antioksüdantidena ja vähendavad organismis vabade radikaalide toimet. Ilmselt on meist paljude suvemälestustes mustikatel, jõhvikatel, pohladel, astelpajumarjadel, sõstardel, maasikatel, arooniatel ja vaarikatel oma kindel koht.
Kuna põhjamaises kliimas on vähem päikest ning lühikese suve jooksul tuleb taimedel kasvada tugevaks, koguvad nad endasse võimalikult palju looduse väge, et elada üle külmad talved. Seetõttu ongi ongi põhjamaised metsa- ja aiamarjad toitainete poolest rikkamad kui kultuurmarjad või kuuma päikese käes kasvanud viljad. Lisaks mõnusale maitsele on marjadel ka tugevad põletiku- ja viirusevastased ning immuunsust tugevdavad omadused, seega saab neist ka haiguste perioodil palju tuge.
- Mustikad on tulvil antioksüdante ning C ja K vitamiini
- Jõhvikad on looduslikud antibiootikumid, mis aitavad eriti hästi nakkushaiguste ja põiepõletiku korral
- Astelpajumarjad stimuleerivad immuunsüsteemi ning tänu oma kõrgele C vitamiini sisaldusele, aitavad ka väsimuse ja üldise kurnatuse korral
- Maasikad aitavad leevendada põletikke kehas ning tänu kõrgele A ja C vitamiini hulgale reguleerida ka vererõhku
- Aroonia sisaldab rohkem vähivastaseid antiosküdante kui mistahes muu mari ning ennetada südame-veresoonkonna haiguseid
RETSEPT: Mõnusalt suvine maasikasmuuti
Vaja läheb:
- 250 ml Santa Maria Original kookospiima
- 1 liiter maaskaid
- 1 banaan
- 1,5 tl jahvatatud Santa Maria kaneeli
- 200 ml apelsinimahla
- 1 Santa Maria vaniljekaun
Valmistamine:
- Pane kõik koostisosad blenderisse. Vaniljekaunast eemalda seemned ja haki kaun väiksemateks tükkideks
- Mikserda, kuni on kõik ühtlane jook.
- Vala klaasidesse ja serveeri külmalt.