Eesti inimesed ei tea, kui ebatervislikult nad toituvad
Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust selgus, et iga neljas eestlane vähendab lihatarbimist. Samas ei ole pooled eestlastest isegi teadlikud, et me sööme liiga palju liha ning tervise nimel tasub seda kogust piirata.
Eestis tarbitakse liiga palju liha
Tervise Arengu Instituudi toidusoovituste kohaselt on maksimaalne lihakogus täiskasvanud inimesele umbes 450–500 grammi nädalas ehk 1-2 tikutoosisuurust tükki päevas. Paraku tarbitakse Eestis liha kolm korda soovituslikust kogusest rohkem. Liigtarbimine on seotud mitmete tõsiste terviseriskidega, sealhulgas on kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning diabeeti. Lihaga liialdamist seostatakse ka eesnäärme- ja jämesoolevähiga.
Eesti number üks enneaegsete surmade põhjus on südamehaigused. Igal aastal sureb neisse ligi 8000 inimest. Seega peaksime oma südame tervise eest erilist hoolt kandma. Lihatarbimise vähendamine on vajalik ja jõukohane samm, mille saame kohe enda tervise nimel teha.
Millist lihakogust ei tasu ületada?
Eesti riiklike toidusoovituste kohaselt peaks liha moodustama väga väikese osa meie toidulauast (allikas). Näiteks täitub täiskasvanud naise päevane soovituslik lihakogus juba ühe tikutoosisuuruse lihatüki söömisel.
Naise päevane “lihanorm” täitub siis, kui ta tarbib ühe neist (allikas):
- pooleteise tikutoosi jagu hakklihakotlette
- poolteist väikest viinerit
- kolm viilu keeduvorsti
- pisut üle poole viilu praetud peekonit
Millised soovitused kehtivad Eesti meestele? Süües näiteks lõunase praega kahe tikutoosi jagu hakklihakotlette, ongi norm saavutatud ning selle päeva jooksul ei peaks rohkem liha tarbima.
Mehe päevane “lihanorm” täitub siis, kui ta tarbib ühe neist:
- kahe tikutoosi jagu hakklihakotlette
- kaks väikest viinerit
- neli viilu keeduvorsti
- ühe viilu praetud peekonit
Teadlikkus probleemist on madal
Kahjuks ei ole liha liigtarbimisega seotud terviseriskid inimestele sama hästi teada, nagu näiteks alkoholi või tubaka tarvitamise puhul. Nii tarbib keskmine Eesti inimene kolm korda rohkem liha ja lihatooteid, kui tervislik oleks. Seejuures selgus Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust, et pea pooled eestlased ei teagi, et kipume lihaga liialdama. Olukord on küll parem kui kaks aastat tagasi, kui teadmatuses olijaid oli praegusest veel 6% enam. Siiski vajab teema kriitilist tähelepanu.
Taimne Teisipäev on rahvatervise kampaania, mis teeb ühiskondlikul tasandil koostööd nii ettevõtete kui ka koolidega ning julgustab ka individuaalsel tasemel vähemalt ühel päeval nädalas taimset toitu eelistama. Kui soovid enda tervisele teene teha ja liikuda mõõdukama lihatarbimise suunas, siis eelista taimset toitu. Inspiratsiooni ja tuge saad Taimse Teisipäeva retseptikogust – katseta näiteks klassikalise lasanjega või proovi seda tummist karrit.