1-2 spl
õli
1-2 tk
sibul, tükeldatud
maitse järgi
suhkur
3-4 tk
küüslauguküüs, hakitud
3-4 tassi
köögiviljapuljong
1 purk
kikerherned
800 g
kõrvits, puhastatud
maitse järgi
sool, pipar, sojakaste
vürtsiks:
tšillipulber, ingver, karri, vürtsköömen, muskaatpähkel
kaunistuseks:
röstitud kõrvitsa- või päevalilleseemned, maitsepärmi, taimne koor
Mõnusalt terav, vürtsikas ja parajalt kosutav kõrvitsa-kikerherne püreesupp!
VALMISTAMINE:
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning aseta puhastatud ja pooleks lõigatud kõrvits, mille oled kergelt õliga üle pintseldanud, ahjupaberiga kaetud plaadile ning rösti umbes 45 minuti jagu, kuni kõrvits on pehme. Lase kõrvitsal jahtuda ning siis kraabi lusikaga kõrvitsa sisu kaussi ja jäta ootele.
- Samal ajal lase potis kuumaks õli ning karamelliseeri sibulad*. Selleks sega sibulad korralikult õliga läbi ning lase neil keskmisel kuumusel pruunistuda neid aeg-ajalt segades. Umbes 10 minuti möödudes, kui sibul on muutunud pehmeks, lisa maitse järgi soola ja suhkrut.
- Sega ning vajadusel lisa aeg-ajalt teelusikatäis vett, et aidata karamelliseerimisele kaasa ja vältida sibula põhja kõrbemist. Lase sibulal valmida seda jätkuvalt aeg-ajalt segades. Valmis on sibul siis, kui omandanud mõnusalt karamellikarva värvuse.
- Lisa potti küüslauk ja ingver ning kuumuta veel paar-kolm minutit, kuni ka küüslauk hakkab pruunikaks värvuma. Keera kuumus kinni, lisa 2 tassitäit puljongit, kikerherned ning röstitud kõrvits (ka taimne koor, kui seda kasutad).
- Kasuta segu purustamiseks saumiksrit või blenderit ning püreesta kuni saad täiesti kreemja konsistentsi.
- Keera pliit taaskord keskmisele kuumusele ning lase supil keema tõusta. Vajadusel vedelda suppi järelejäänud puljongiga. Maitsesta soola-pipra ning tšilliga või lisa mõnd muud meelepärast vürtsi.
- Supi peale sobib panna röstitud kõrvitsaseemneid, päevalilleseemneid või röstitud kikerherneid.
*Kiirema tulemuse saamiseks lihtsalt prae sibul õli ja soolaga läbi või määri maitseainetega kokku ja aseta koos kõrvitsaga ahju – ka nii saad maitsva supi!