Õunamuffinid

240 ml

taimne piim

1 tl

õunaäädikas

200 g

nisujahu

2.5 tl

küpsetuspulber

2 g

sool

100 g

küpsetussuhkur

1 tl

kaneel

0.5 tl

vürtspipar

0.5 tl

söögisooda

Karamell

180 g

küpsetussuhkur

65 g

rammus kookoskoor

60 ml

taimne piim

Õunasisu

1 tl

taimne või

1 tl

kaneel

200 g

õunakuubikud

60 g

suhkur

2 tl

maisitärklis

Kookoskreem

100 g

taimne või

150 g

tuhksuhkur

1 tl

vürtspipar

1 tl

vanilliekstrakt

60 g

sulatatud kookosrasv

Magusad ja mõnusa vürtsiga õunamuffinid sobivad ideaalseks meeleolu soojendajaks külma ilma korral.

Valmistamine:

  • Karamelli kastme valmistamiseks vala suhkur väikesesse potti. Pane pott pliidile väiksele/keskmisele kuumusele, segades pidevalt suhkrut, kuni see on sulanud. Siis pane kuumus kinni (10-15min).
  • Kui segu on vedel ning kuldne, lisa kookoskreem. Ettevaatust – segu hakkab kõvasti aurama! Sega pidevalt, kuni karamell on jahtunud.
  • Lisa taimne piim ning pane pott tagasi pliidile. Lase segul keeda keskmisel kuumusel 1-2min.
  • Võta pott tulelt ning vala karamell kuumakindlasse nõusse ning kata see. Lase karamellil tahkeda üleöö külmkapis, siis muutub see toffeelaadseks kreemiks.
  • Eelkuumuta ahi 180C ning valmista ette muffiniplaat.
  • Väikeses kausis sega kokku taimne piim õunaäädikaga, kuni vedelik on ilusti segunenud.
  • Suuremas kausis sega kokku jahu, suhkur, kaneel, vürtspipar, sooda ja küpsetuspulber.
  • Lisa kuivainetele taimse piima ja äädika segu ning sulatatud kookosrasv. Sega, kuni valmib mõnus muffini tainas.
  • Pane supilusikaga tainast muffinivormidesse, et kolmveerand vormist oleks täidetud.
  • Küpseta eelkuumutatud ahjus 180C 18-20minutit. Muffinid on valmis, kui torkad hambatiku muffinisse ning sinna ei jää tainast külge.
  • Lase muffinitel korralikult jahtuda.
  • Õunasegu jaoks koori õunad ning eemalda südamik. Tükelda need väikesteks kuubikuteks.
  • Sulata väikeses potis või, lisa kaneel ning õunad koos suhkruga. Küpseta õunu neid vahepeal segades, kuni õunad on pehmed (u 8-10min).
  • Lisa maisijahu ning sega korralikult läbi.
  • Tõsta õunasegu kuumuselt ära ning lase jahtuda- segu tahkneb veidi ka jahtudes.
  • Vahusta või kausis suurel kiirusel, kuni see on kreemjas.
  • Kui või on muutunud heledaks ja kohevaks, lisa tuhksuhkur, vürtspipar ja vanilliekstrakt. Vahusta, kuni segu on kohev ja ühtlane. Kui segu tundub liiga paks, lisa veidi taimset piima.
  • Eemalda iga muffini keskelt väike osa kartulikoorijaga ja lisa sinna veidi õunatäidist.
  • Pigista pritskotiga iga muffini peale kookoskreemi, nirista peale veidi karamelli kastet ning lisa õunaviilud ja/või kaneelipulk ja tähtaniis.

Retsepti autor on Taimse Teisipäeva vabatahtlik Marianne Pihelgas.