Küpsetatud peet
2 tk
keskmine punane peet
1 spl
oliiviõli
2 tk
küüslauguküüs
1 tl
kuivatatud tüümian
sool
Marineeritud kollane peet
1 tk
keskmine kollane peet
100 ml
valge veini äädikas
100 gr
suhkur
300 gr
vesi
1 spl
sool
1 tl
jahvatatud kurkum
Rukkiõhik
25 gr
täistera rukkijahu
25 gr
rukkilinnasejahu
1 spl
oliiviõli
50 gr
keedetud vesi
sool
Mädarõika kreem
100 gr
taimne creme fraiche (nt Oatly)
50gr
taimne majonees
0.5 tk
sidruni koor ja mahl
2 tl
mädarõigas
sool ja pipar
Peedi tartare
250gr
küpsetatud peet
1 tk
väiksem hapukurk
1 tk
väiksem marineeritud kurk
1 spl
hakitud punane sibul
1 spl
adžika
sool, pipar
Peeditartar on austusavaldus looduse pakutavale, kus iga komponent räägib oma loo ning moodustab koos harmoonilise terviku. Lihvitud peedi sügav magusus kohtub mädarõika särtsaka teravusega, samas kui marineeritud kollane peet lisab värsket hapukust ja tasakaalu. Rukkiõhik toob esile põhjamaise köögi traditsioonid, sidudes kõik maitsed delikaatse tekstuuriga.
See roog on rohkem kui lihtsalt toit – see on pilguheit tulevikku, kus taimne loomingulisus ja elegants juhivad gastronoomia uusi suundi. Fine dining saab olla nii jätkusuutlik kui ka inspireeriv – kutsume teid avastama vegan köögi peeneid nüansse ja rikkalikku maitsetemängu.
- Pese peedid, aseta fooliumisse ja maitsesta soola, küüslaugu ja kuivatatud tüümianiga. Küpseta ahjus 180 °C juures umbes 30-45 minutit kuni peedid küpsenud. Võta ahjust välja ja lase neil jahutda. Seejärel koori ja riivi jämeda riiviga või lase need hakklihamasinast läbi.
- Kollane peet koori ja viiluta õhukesteks viiludeks (mandoliiniga), lisa marinaadi komponendid potti ja lase marinaad keema, lisa seejärel kollase peedi viilud ja keeda umbes 5-10 minutit, kuni peedid veel mõnusalt al dente’d. Lase jahtuda, soovi korral marineeri peedid eelmisel päeval.
- Rukkiõhiku jaoks sega kokku jahud ja sool, lisa keedetud vesi ja oliiviõli. Lase taignal 10-15 minutit rahuneda. Rulli kahe küpsetuspaberi vahel taigen võimalikult õhukeseks, eemalda pealmine küpsetuspaber ja küpseta ahjus 160 °C juures umbes 15 minutit, kuni taigen mõnusalt krõbe.
- Mädarõika kreemiks sega kokku vegan creme fraiche ja majonees, lisa mädarõigas, poole sidruni koor ja mahl. Maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral võib lisada ka värskeid ürte, nt tilli, murulauku jne. Aseta segu pritskotti või jämedama otsaga pritspudelisse.
- Peedi tartariks sega kokku riivitud küpsetatud peet, hakitud punane sibul, hakitud hapu-ja marineeritud kurk, maitseks lisa adžika ja soola-pipar.
- Serveerimisel aseta kõige alla kollase peedi viilud, seejärel peeditartar, pritsi tartari kõrvale mädarõika kreem ja kõige peale aseta rukkiõhikud. Garneeringuks võib lisada mangoldi või rukola lehti, karulaugu kappareid jne.
Retsepti autor on Taimse Teisipäeva vabatahtlik ja vanemkokk Hanna-Greta Veersalu.