Maitsekas, tummine, mahlane – Taimne Teisipäev proovib kodumaist taimset pihvi
Taimne Teisipäev käis külas La Tabla restoranis, et proovida kodumaise Thormi pihviga valmistatud takosid ja burgerit.
Juba pikemat aega on Eestis küpsemas olnud kodumaine Beyond Meat – seda kõige paremas mõttes. Selle kõige taga on Peeter Tava, kes on aastaid eest vedanud eestlaste südamesse pugenud Gourmet Clubi. Oma huvist taimse toidu ning tervise- ja keskkonnahoiu vastu otsustas ta luua uue ettevõtte. Seesama ettevõte lõigi Thormi taimse pihvi, mis ei jää mitte millegi poolest alla harjumuspärasele lihaga pihvile.
Peetril vedas – temal oli soov tuua turule taimne pihv ning Eesti toidutehnoloogia tipptegijatel Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusel (TFTAK) oli plaanis just midagi sellist välja arendada. Nii löödigi käed ja pooleteise aastaga sai ideest toode.
La Tablas külas käies hämmastas meid just Thormi sarnasus lihaga. Tuleb välja, et lihane tekstuur saavutati herne- ja kaeravalku kombineerides. Ja mis eriti lahe – koos TFTAKi teadlastega suudeti luua selline asendamatute aminohapete, B-grupi vitamiinide ja raua kooslus, et Thormi taimset pihvi süües ei pea muretsema selle üle, kust ma oma valgu, raua ja muud toitained kätte saan. Muide, valku on ühes 100-grammises pihvis lausa 20 grammi, vau!
Meie saime La Tablas proovida takosid ja burgerit, mis olid maitsekad, tummised ja mahlased. Just sellised omadussõnad tulid meil kamba peale esimesena pähe. Ja see ju ongi ühe hea toote puhul kõige olulisem! Kui pole maitset, pole ka fänne.
“Praegu tõuseb ühest Eesti nurgast suitsu, varsti on tuli lahti,” ütles Peeter õhinal Thormist rääkides. Me Taimses Teisipäevas usume ka seda. Kui Eesti inimesed saavad maigu suhu, et meil siin nii head ja ägedat asja tehakse, siis levib see kindlasti kulutulena. Seda tõestab juba see, et esimene laar Stockmanni saadetud pihve müüdi ainult kahe päevaga läbi.
Thormi leviku taga hakkab kindlasti olema ka nende hea turundus. Nad on pihta saanud sellele, et taimseid tooteid ei ole mõtet teha atraktiivseks vaid taimetoitlastele, sest neid on vaid kuni 5% ühiskonnast. Tooted peavad olema põnevad ja meeldima ka lihasõpradele. Lisaks näitavad numbrid üle maailma, et taimseid lihatooteid ostavadki suures osas inimesed, kes söövad ka liha. Head taimsed pihvid on lihtsalt hõlbus viis lihatarbimise vähendamiseks, mis lõppude lõpuks on hea meie enda ja keskkonna tervisele.
Kes teab, milliste ägedate toodetega Thormi meid aastate jooksul veel üllatab?! Seniks aga külastage Stockmanni ja Kaubamajat ning piiluge teistesse poodidesse, et Thormi pihvid oma ostukorvi pista. Kui aga ise süüa ei jaksa teha, sea sammud La Tablasse. Muide, sealt saab taimseid churro’sid ka!