5 retsepti taimseks taasiseseisvumis- päevaks

Et sel aastal langeb taasiseseisvumispäev just teisipäevale, siis toome Sinuni viis Taimse Teisipäeva retsepti, mis sobivad suurepäraselt selle väärika tähtpäeva tähistamiseks! Retseptide hulgast leiad uhkemaid roogasid, nagu seene Wellington ja täidetud paprikad, aga ka kiiremaid ja lihtsamaid, nagu nostalgiahõnguline seljanka ja krõbedad bataadikotletid.
Head katsetamist ning muidugi – ilusat ja rahulikku taasiseseisvumispäeva! 🙂

1. Nostalgiline seljanka

VAJA LÄHEB
Sibul / 1 tk
Õli / 1 spl
Sojaviiner / 3 tk (või 4-7 šaminjoni)
Porgand / 1 tk
Kartul / 3 tk
Küüslauguküüs / 1 tk
Keevat vett / 1,5 l
Meelepäraseid ube, kurnatult ja loputatult / 1 purk
Tomatipasta / 3 spl
Hapukurk / 2-3 tk
Pruuni suhkrut / 1 spl
Maitsepärm / 2-3 spl
Maitsestamiseks soola, pipart, paprikapulbrit, tšillit

VALMISTAMINE
Pruunista poti põhjas õlis sibul. Kui sibul hakkab klaasjaks muutuma, lisa seened ja/või sojaviineri tükid ning pruunista veel umbes 3 minuti jagu. Lisa porgand ja kuumuta veel 5 minutit. Sega hulka umbes 1 tl soola.

Lisa kartulid, küüslauguk ning sega. Seejärel lisa keev vesi, tomatipasta ning lase valmida, kuni kartul ja porgand on pehmed. Viimaks lisa oad, hapukurk, suhkur ja muud maitseained.

Lase veel umbes 10 minutit tasasel tulel valmida ja naudi!

2. Pidulik seene Wellington

VAJA LÄHEB
Hakitud seened / 750 g
Keedetud riis (võib ka asendada läätsedega või lisada rohkem seeni) / 125 g
Oliiviõli / 1-2 spl
Suur sibul, hakitud / 1
Küüslauguküüs, hakitud / 4
Beebispinat / 150 g
Sinep / 2 spl
Sool ja pipar / maitse järgi
Tüümiani oks / 4
Hakitud kreeka pähklid või pekaanipähklid / 100 g
Taimne juust / 60 g
Taimne lehttainas (nt Pagaripoiste oma) / 1 leht
Taimne piim (pintseldamiseks) / 2-3 spl

VALMISTAMINE
Täidis(võib varem valmis teha):

  1. Kuumuta suurel pannil 1 spl õli. Lisa sibul ja prae kuni on õrnalt pruunikad, umbes 3 minutit. Lisa seened, maitsesta soola ja pipraga ning prae kuni kuldsed, umbes 5 minutit. Kui valmis, tõsta seened kõrvale, nt paberi peale, et neid õlist kurnata.
  2. Tõsta pann uuesti tulele allesjäänud õliga. Rösti küüslauku mõni sekund, lisa spinat ning prae 2-3 minutit kuni spinat kokku tõmbub. Tõsta spinat sõelale, et kurnata ja pigista põhjalikult. (või lihtsalt sulata külmutatud spinat ja pigista)
  3. Sega seened ja sibul kokku riisiga, maitsesta vajadusel veel soola/pipraga, lisa sinep (valikuliselt ka hakitud kreeka pähklid/pekaanid ja vegan juust), sega kokku ning pane segu külmikusse koos spinatiga, jahuta täiesti maha.

Piruka kokku panemine:

  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  2. Pane lehttaigen ahjuplaadile, küpsetuspaber all. Pane spinat taigna keskele, aja laiali jälgides, et ääred jääksid vabaks. Kalla täidis spinati peale ja pane ka tüümian ning vajuta veidi kokku. 
  3. Ettevaatlikult keera tainas kokku, et sul tekiks päts.Vajuta ääred kinni. Keera päts teistpidi, et ääred oleks allpool.  
  4. Õrnalt tee väikesed sisselõiked, (aga mitte lõigata täiesti läbi), ja pintselda veidi taimse piimaga.
  5. Küpseta Wellingtoni umbes 20 minutit, kuni kuldne ja paisunud.
  6. Serveeri ja naudi!

3. Krõbedad bataadikotletid

Kõrvale võid serveerida näiteks kartulit, riisi, tatart või mida iganes muud!

VAJA LÄHEB
Oad (punased või valged) / 1 purk
Riivitud bataat / umbes 200 g
Sibul / 1 tk
(Täistera) nisujahu / 80 g
Karripulber / 2 tl
Tüümian või mõni muu meelepärane kuivatatud ürt / 1 tl
Sool ja pipar / maitse järgi

VALMISTAMINE
Pese, koori, riivi bataat ja seejärel aseta see suurde kaussi. Lisa kaussi peeneks hakitud sibul.
Kurna oad jooskva vee all, seejärel blenderda ühtlaseks (või mudi käte vahel puruks) ja sega bataadi massi hulka. Lisa jahu ja maitseained ning sega kogu kotletimass hoolikalt läbi (mass peab jääma tihke ja tugev) ning vormi taignast kotletid.

Kuumuta pann ja lisa pannile õli, prae kotlette keskmise kuumusega tulel u 5-6 minutit mõlemalt poolt.U

4. Uhked peediburgerid

VAJA LÄHEB
Viinamarjaseemneõli / 1 spl
Küüslauguküüs, hakitud / 2 tk
Suur peet, kooritud ja tükeldatud väikesteks kuubikuteks / 1
Riivitud porgand / 2 tk
Mustad oad, kurnatud ja loputatud / 1 purk
Keedetud riis / 3/4 tassi
Kreeka pähklid, hakitud / 3/4 tassi
Värske petersell / 1 tass
Suitsutatud paprika pulber / 1 tl
Jahvatatud köömned / 1,5 tl
Must pipar / 1 tl
Meresool / 1 tl
Tahini või avokaado ( lihtne ja maitsev tahini kaste: sega kokku ¼ tassi tahinit, ⅓ tassi vett ja ühe sidruni mahl)
Kurk / 1 tk
Burgerisai / 6 tk

VALMISTAMINE

  1. Kui valmistad ahjus, soojenda ahi kuni 175 kraadi.
  2. Kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel, lisa hakitud küüslauk. Prae umbes 30 sekundit ning lisa hulka tükeldatud peet ja riivitud porgand. Sega, keera kuumust vähemaks ja kata kaanega. kuumuta umbes 15 minutit, vahepeal kontrollides.
  3. Lisa oad ja riis, sega korralikult läbi.
  4. Lisa kreeka pähklid ja petersell. Siis lisa paprika, köömned, must pipar ja sool. Võta tulelt.
  5. Kalla umbes ⅓ segust köögikombaini ja blenderda kuni tekib paks pasta.
  6. Kalla püree tagasi pannile ja sega kõik kokku. Maitsesta veel soolaga.
  7. Vormi segust kotletid ja pane ahjuplaadile küpsetuspaberile, või grillile. Kui teete ahjus, küpseta umbes 35 minutit. Kui grillid, siis umbes 4-5 minutit mõlemalt poolt.
  8. Serveeri avokaado või tahiniga burgerisaiade vahel või rohelise salati peal. Sobib suurepäraselt kurgiga, marineeritud köögiviljadega või hapukapsaga või kimchiga.

5. Täidetud paprikad

VAJA LÄHEB
Paprika / 6-8 tk
Peeneks hakitud sibul / 1 tk
Suvikõrvits (kooritud ja tükkideks hakitud) / 2 tk
Porgand (kooritud, peeneks hakitud) / 3 tk
Köögiviljapuljong (ühest kuubikust) / 1 tass
Keedetud riis, kinoa läätsed või bulgur / 3 tassi
Tomatipasta / 5 spl
Sool / 0,5 tl
Sidrunimahl / 1 tk
Pipar / 0,25 tl
Värske till / 20 g (3/4 tassi)
Värske petersell / 20 g ( 3/4 tassi)

VALMISTAMINE
Kuumuta ahi 175 kraadini. Samal ajal valmista riis, kinoa, läätsed või bulgur vastavalt pakendil olevale õpetusele.

Lõika paprikatel varre juurest kaaneke maha (nii nagu kõrvitsalambikeste meisterdamisel Halloweeni ajal tehakse), kuid jäta see alles ning tee paprikad seest tühjaks. Pese ja nõruta korralikult. Pane paprikad koos peale asetatud kaanekestega ahju. Parim oleks kasutada ahjunõu, mis on natuke sügavam, et paprikad kindlasti püsti püsiks. Lase neil 30 minuti jagu ahjus valmida.

Samal ajal lase pann kuumaks ja prae sibulaid, suvikõrvitsaid ja porgandikuubikuid köögiviljapuljongis 5-6 minuti jagu. Sega sisse sulle meelepärane lisand ja tomatipasta. Lisa till ja petersell, pipar ja sool (soovi korral ka muud maitseained) ning sega korralikult.

Kui paprikad on valmis, võta need ahjust välja, täida valmistatud seguga, aseta kaaneke taas peale ja pane 30-40 minutiks tagasi ahju.

Soovitatavalt puista veel üle maitsepärmiga ja naudi!