3 taimset retsepti munadepühadeks

Paljude jaoks on munadepühad aeg, mil perega üks mõnus kevadine nädalavahetus veedetakse. Peolaua keskmes on üldiselt toidud, milles on rõhku pandud kohupiimale ja munadele. Miks mitte see aasta pühadetoidud veidi teise noodiga valmistada? Taimne Teisipäev jagab Sinuga kolme imelihtsat ja maitsvat kevadist munadepühahõngulist retsepti. Proovi järgi!

Nelja koostisosa pühade supp

Kogus: 6-le

Valmistamisaeg: 40 minutit

Koostisosad:

  • 200 g läätsesid (nt kollased või punased; keetmata)
  • 4 suuremat kartulit
  • 4 porgandit
  • 2 sibulat
  • Maitseks soola ja pipart, meelepäraseid ürte

Valmistamine:

  1. Koori sibul, kartul, porgand ning haki kuubikuteks.
  2. Aja potis vesi keema ning pane köögiviljad ning läätsed keema, lisa umbes 2 l vett ja lisa vett vajadusel keemise ajal juurde.
  3. Keeda kuni koostisosad on pehmed.
  4. Aseta supp blenderisse või tee potis saumikseriga ühtlaselt kreemiseks, maitsesta soola, pipra ning meelepäraste ürtidega.
  5. Serveeri kohe!

Taimne “munamääre” kurkumiga

Kogus: 8 leivale

Valmistamisaeg: 5 minutit

Koostisosad:

  • 1 pakk maitsestama tofut (250 g)
  • 50 g taimset majoneesi (nt Tarplan)
  • 2 spl sinepit
  • ⅓ tl (musta) soola
  • ⅓ tl kurkumit
  • Leib
  • Soovi korral rohelist salatit, spinatit

Valmistamine:

  1. Purusta tofu kahvliga kausis, lisa majonees, sinep ja maitseained. 
  2. Kata leivad määrdega, lisa soovi korral roheline salat.

Taimne pasha

Kogus: 4-le

Valmistamisaeg: 2 tundi+üleöö passiivset aega; 10 minutit aktiivset aega

Koostisosad:

Tofukreemiks:

  • 300g Bon Soya naturaalset pehmet tofut
  • 3-4 spl sidrunimahla
  • 3-4 spl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • ½ tl soola

Pashakreemiks:

  • 2 dl taimset vahukoort (nt Planti kaerakoor, sobib ka ühe purgi kookoskreemi tahke osa)
  • 3 spl margariini
  • 3 spl suhkrut
  • 1 riivitud apelsinikoor
  • 2 spl sidrunimahla
  • Täidiseks rosinaid, sukaadi, kuivatatud ploome või aprikoose, marmelaadi, pähkleid vms

Valmistamine:

  1. Kõigepealt valmista tofukreem: blenderda kõik koostisosad ühtlases sametiseks kreemiks. Lase tunnike-kaks külmikus maitseid endasse imeda.
  2. Mikserda kokku kõik pashakreemi koostisosad, seejärel sega-mikserda juurde ka tofukreem. Maitse: lisa suhkrut, kui soovid magusamat pashat, või sidrunimahla, kui eelistad hapukamat. Pea meeles, et kreem tõmbab maitseid korralikult sisse alles mitu tundi hiljem kapis nõrgudes, seega maitsesta julgelt.
  3. Vooderda sõela sisemine osa marliga. Tõsta kreem marlisse ja silu ühtlaseks.
  4. Asteta sõel suurema kausi kohale, vooderda sõelapealne osa marliga nii, et saad sellele asetada midagi rasket, nt purke või pott, et kogu vedelik saaks välja niriseda.
  5. Aseta kauss ööseks külma.
  6. Järgmisel päeval tõsta kauss külmast ja haruta marli sõela pealt lahti. Jälgi, et kogu sõelapealne oleks marlist vaba, et järgmine samm probleemideta õnnestuks.
  7. Kata sõel taldrikuga ja keera taldrik kiire liigutusega ümber, kummutades sõelasisu taldrikule.
  8. Eemalda sõel ja haruta marli pasha pealt ettevaatlikult ära.
  9. Lisa kaunistuseks marju, marmelaadi, suhkrustatud puuvilju, kompotti vms.